Почетна Историјат Галерија Преузимања Линкови Форум Документи Суперстарси Тенкови Чланови Пријава   


Све је почело 1998. године ...

Када је Новалоџик (Novalogic) на тржиште избацила Ф16/МиГ-29 аркадну симулацију која је привукла ентузијасте из целог света жељне да се опробају у виртуалном летењу ових прослављених ловачких млазњака. Једноставан кориснички интерфејс, поприлично лепа графика за то време, релативно мали хардверски захтреви и могућност играња на мрежи са модемима брзине 56К учинили су ову игру веома популарном. Сервери су били пуни нон-стоп! Велики број виртуалних ескадрила се неједном створио и небо Новалоџика је горело од ваздушних борби.

Пуно српских виртуелних пилота је летело, раштракано по разним виртуелним ескадрилама. Већина је била у „=RAF= (Russian Air Force)“, ескадрили која је у то време имала преко 100 чланова. У тој ескадрили смо се осећали прихваћеним као браћа.

На самом почетку НАТО-вог бомбардовања Савезне Републике Југославије, у марту 1999-те године, српски виртуелни пилоти почели се се окупљати у виртуелну ескадрилу под називом Југословенска Патриотска Ескадрила =YUPS=.  Кроз прозоре својих домова они су гледали како њихово небо гори, стотине НАТО авиона је бомбардовало њихову домовину и дању и ноћу, и херојски отпор који је пружала Југословенка Против Ваздушна Одбрана (ПВО) покучавајући да заштити своје грађане и своју домовину. Ватра из Против Авионских Топова и понека Земља-Ваздух Ракета могле су се свуда видети.

У то време Југословенски вритуелни пилоти покушавали су да своју домовину заштите и на виртуелном небу. Само када су имали струје и када је радила интернет веза ... Убрзо по завршетку НАТО бомбардовања, у Јуну 1999-те године многи наши виртуелни пилоти паркирали су своје виртуалне ваздухоплове и „=YUPS=“ је престао са радом.

Међутим, неколицина истинских заљубљеника виртуелног летења наставили су са активностима … Тада се дошло до идеје да се сви ујединимо у једну јединствену и снажну српску ескадрилу. Формирали смо је 17. септембра 1999. године и  назвали је =4с=”tooSERBtooSTRONG”. Ескадрилу је оформио Раде "=4c= SavoSrpski" Маринковић, уз помоћ и подршку Зорана "=4c= Mad Vulture" Самарџића („aka Kabalah“), Мариа "=4c=Galeb", Борка "=4c= SerbsProud", Зарка "=4c= Airman" Чоловића и Драгана "=4c= Conrad".

Учествовали смо у многим мечевима, борбама и турнирима. Били смо рангирани на првом месту на братском турниру организованом међу четири Југословенске ескадриле (=4с=, Српски Орлови, Витезови и Јупсреактиватед).

Од аркадне Нова Лоџик симулације на класу војних, веома-верних симулација

Излазак Фланкер 2, Игл Дјанмиксовог симулатора веома нас је заинтересовао и одмах смо га прихватили за наше ескадрилске активности. Схватили смо колико је напреднији од Нова Лоџик-а којег смо престали да играмо.

Ширење ескадрилских актвиности

С обзиром да нам виртуално небо није било довољно, проширили смо активности на копнене борбе играјући изванредну „Operation Flashpoint“ игрицу. Играли смо је у 2002. и 2003. години и учествовали у „European Flashpoint“ где смо постигли поприлично добре резултате.

 

Повратак на виртуално небо

У децембру 2003 године, појавио се дуго очекивани Лок Он симулатор. Прелепа графика, могућност летења 8 различитих ваздухоплова, нови чланови, све се то сложило за нову будућност, за нови амблем ескадриле.

 

Уредили смо ескадрилу, поставили структуру са додељеним одговорностима са циљем побољшања рада ескадриле у свим аспектима наших активности. На почетку 2004 године оформили смо =4с= Академију са циљем обуке нових виртуелних пилота. Вежбе смо редовно одржавали, чак и до три пута недељно.

2008 године, =4с= Делфин је оформио виртуелну акробатску групу под називом Суперстарси. На позицији бр. 1 био је =4с= Делфин, десни пратилац и позиција бр.2 био је =4с= Гром, леви пратилац и позиција бр. 3 био је =4с= Кљун, на позицији бр.4 био је  =4с=Маверик, =4с= Панцер нам је био камерман а =4с= Хајдук Вељко коментатор. Акробатска група је марљиво вежбала, успоставила методе рада, анализе летења и усавршавања. Увели смо неколико новина као што су камерман и водитељ као интегрални део акробатске групе. Учествовали смо на једном од најпознатијих Виртуелних Аеро Митинга под називом “VFAT”. Суперстарси су имали и неколико јавних наступа уживо. Први  је био за ноћ музеја у Мају 2009-те године. Свакако најважнији наступ нам је био на једном од највећих аеро митинга у Европи, на Батајници у Септембру 2009-те године. Последњи наступ Суперстарса био је лет на виртуелном аеро митингу за Дан Победе у Москви. Виртуална акробатска група је била нешто ново на просторима виртуелног неба Србије, до те мере да се и наш дневни часопис Политика заинтересовао за наше активности. =4с= Делфин је ступио у контакт са Политиком и 21. Јуна 2009-те године у специјалном Политикин издању изашао је чланак о Суперстарсима.

 

 

Почетком друге деценије овог века, активности у ескадрили су се смањиле. Мало због све захтевнијег хардвера новијих верзија Пламених Литица и касније Дигиталног Борбеног Симулатора, мало због разноликости нових ваздухоплова који су се појављивали.

У задњих годину и „кусур“ дана, поново крећемо са активностима и =4с= ескадриле се поново буди. У ескадрили летимо на свим ваздухопловима Дигиталног Борбеног Симулатора (енг. “Digital Combat Simulator”). Такође, неколицина чланова повремено лети и на Фалкон-у 4.0. Ту су и заљубљеници Мајкрософтовг Флајт Симулатора који до невероватних детаља познају разноразне цивилне путничке авионе/млазњаке, цивилну навигацију и све друго што прати цивилно ваздухопловство.

 

9. Март 2014.

 
Вести Чланови 



Team Speak