Почетна Историјат Галерија Преузимања Линкови Форум Документи Суперстарси Тенкови Чланови Пријава   

 ДБС са “MSI GTX 980 Gaming 4G” видео картицом
Поставио: =4c=Хајдук
07-12-2014

Графички мотор Дигиталнog Борбенog Симулаторa (ДБС, енг. “DCS”) није оптимизован и још увек ради у “DirectX 9” технологији. Због тога нам овај симулатор прождире видео ресорсе рачунара тако да и веома јаки рачунари понекад успоре или на тренутак потпуно закоче ДБС.

Ја сам средином 2013 године у мој рачунар убацио видео картицу засновану на АТИ интегралцима („XFX Double D FX-785A-CDFC Radeon HD 7850 2GB 256-Bit GDDR5“) , међутим како је време одмицало постало ми је јасно да ДБС лоше ради са овом видео картицом. Највероватнији узрок лошег рада је у чињеници да је АТИ престао са развојем управљачких програма за “DirectX 9”. Због тога сам одлучио да у неко догледно време набавим видео картицу са НВИДИА интегралцима.

Пре неколико недеља НВИДИА је на тржиште избацила нов комплет интегралаца заснованих на новој ахитектури под називом “Maxwell”. О овој архитектури је доста писано и један од бољих чланака налази се овде.

У овом чланку ћу само укратко описати моје искуство са “MSI GTX 980 Gaming 4G” видео картицом у игрању ДБС-а. 


“MSI GTX 980 Gaming 4G” је физички поприлично велика и дугачка картица, али ипак краћа од других заснованих на „Maxwell” интегралцима. Мени је ово било веома важно због резервоара и пумпе воденог хлађења који се у мом рачунару налазе унутар самог кућишта. Када сам покушао да је инсталирам, поклопац хладњака на картици је за неколико милиматара био предугачак.

                                                       Поклопац хладњака пре сечења

                                                  Поклопац хладњака после сечења

                                                      Поклопац на картици пре сечења

                                          Поклопац на картици после сечења

Скинуо сам поклопац хладњака, Дремел брусилицом скратио поклопац хладњака (збогом гаранцијо ...) за неких 3 мм тако да је картица својом дужином једва легла на своје место.

                 Видео картица је једава стала. Штавише, мало виси изнад резервоара расхладне течности.

Скинуо сам поклопац хладњака, Дремел брусилицом скратио хладњак (збогом гаранцијо ...) за неких 3 мм тако да је картица својом дужином једва легла на своје место.

Овом мом застарелом рачунару је ово већ пета година. Овом приликом, задржао сам матичну плочу, процесор, меморију, напајање и пар чврстих дискова. А убацио сам неколицину “SSD” – а. Основне компоненте рачунара су следеће:

  1. Процесор: „Intel Core i7 920“ убрзан на 3.4 MHz
  2. 6GB RAM троканалне меморије
  3. ССД 80GB за оперативни систем и два ССД-а у РАИД 0 режиму за инсталацију ДБС-а
  4. “MSI GTX 980 Gaming 4G” видео картица

Са великим нестрпљењем сам инсталирао управљачки програм видео картице и сам ДБС. Када сам коначно покренуо ДБС и први пут полетео МиГ-21, одмах је било више него очигледно да “MSI GTX 980 Gaming 4G” картица ради много боље него пређашња заснована на АТИ интегралцима. На пример, са свим подешавањима на максимуму “MSI GTX 980 Gaming 4G” отприлике дупло боље него АТИ видео картица.

                                     Број слика у секунди са АТИ-јевом картицом

                  Број слика у секунди са НВИДИА картисом је дупло већи. "V-sync" је ограничен на 60.

Летење ваздухоплова ДБС света је за мене сада право уживање. Први пут после дужег времена, са свим подешавањима на максимуму уживам у свим лепотама које пружа графички мотор ДБС-а. На жалост, у више-играчком окружењу на линији број слика у секунди (СУС) пада и није одржљив, час све ради како треба, а затим авиони поскакују на све стране услед кашњења сигнала. Надам се да ће Игл Дајнамикс временом усавршити програмски код и тиме повећати квалитет вишеиграчког играња на линији.

Разговор о овој теми на нашем форуму се налази овде.

Горан Баџић

=4с= Хајдук Вељко


Последњи чланци...

Покретање Ми-24П хеликоптера
F-14A/B Standardna operativna procedura
"Microsoft Flight Simulator" 2020 - Први утисци
Ф-16Ц, Навигација
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, други део
=4с= Џони
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, Први део
Спитфајер, покретање мотора

 
Вести Чланови 



Team Speak