Почетна Историјат Галерија Преузимања Линкови Форум Документи Суперстарси Тенкови Чланови Пријава   

 ХолоЛенс
Поставио: =4c=Хајдук
25-01-2015

Ако је по Мајкрософту (енг. “Microsoft“) ера холографских рачунара нам куца на врата. Дефиниција холограма по Вебстеру (енг. “Merriam-Webster”) је тродимензионална слика која се у простору ствара као резултат пресецања светлосних снопова (рецимо ласера). Када је у питању ХолоЛенс, Мајкрософт има своју дефиницију холограма. По Мајкрософту холограм је тродимензионални (или дводимензионални) објекат/слика без масе који се ствара негде ... У ХолоЛенс технологији тродимензионална слика ствара се унутар нашег мозга, а не у простору испред нас. Другим речима, ако две особе стоје једна поред друге, само она са ХолоЛенс рачунаром види холограмску слику.


У сваком случају ради се о револуционарној технологији. ХолоЛенс је у ствари веома, веома моћан преносни (ношљив) рачунар који поред главног и графичког процесора има и нову врсту процесорске јединице под називом Холографски Процесор (енг. „HPU – Holographic Processing Unit“.

ХолоЛенс рачунар има провидна сочива на која се исцртавају слике. Тако да поред холографке слике корисник види и околину око себе. Звук из ХолоЛенс рачунара је просторан, дакле, звуци се чују баш онако како се стварају у том виртуелном свету. Ако си леђима окренут холограмској слици која производи звук, тај звук ћеш „чути“ иза тебе.

 

Поред очигледне примене ХолоЛенс технологије у индустрији и пословном свету, мена највише занима како ће и да ли ће, једног дана, ово уопште радити са ДБС-ом (енг. „DCS“). ХолоЛенс би могао да нам замени два веома битна уређаја у игрању ДБС-а, монитор и ТракИР (енг. „TrackIR“). ХолоЛенс препознаје покрете, дакле, могуће је покретима прстију радити са опремом у виртуелној кабини (укљ./искљ. прекидача, окретање дугмића, померање ручица, притискање тастера ...).

Мајкрософт каже да ће ХолоЛенс на тржиште изаћи од прилике у исто време када и Виндоус 10. Дакле, треба се стрпити, сачекати и видети колико ће (и да ли ће) нам ова технологија још више приближити осећај стварног летења у привидном свету борбене авијације.

 

=4с= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Последњи чланци...

Покретање Ми-24П хеликоптера
F-14A/B Standardna operativna procedura
"Microsoft Flight Simulator" 2020 - Први утисци
Ф-16Ц, Навигација
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, други део
=4с= Џони
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, Први део
Спитфајер, покретање мотора

 
Вести Чланови 



Team Speak