Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   


Sve je počelo 1998. godine ...


Kada je Novalodžik (Novalogic) na tržište izbacila F16/MiG-29 arkadnu simulaciju koja je privukla entuzijaste iz celog sveta željne da se oprobaju u virtualnom letenju ovih proslavljenih lovačkih mlaznjaka. Jednostavan korisnički interfejs, poprilično lepa grafika za to vreme, relativno mali hardverski zahtrevi i mogućnost igranja na mreži sa modemima brzine 56K učinili su ovu igru veoma popularnom. Serveri su bili puni non-stop! Veliki broj virtualnih eskadrila se nejednom stvorio i nebo Novalodžika je gorelo od vazdušnih borbi.


Puno srpskih virtuelnih pilota je letelo, raštrakano po raznim virtuelnim eskadrilama. Većina je bila u „=RAF= (Russian Air Force)“, eskadrili koja je u to vreme imala preko 100 članova. U toj eskadrili smo se osećali prihvaćenim kao braća.
Na samom početku NATO-vog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u martu 1999-te godine, srpski virtuelni piloti počeli se se okupljati u virtuelnu eskadrilu pod nazivom Jugoslovenska Patriotska Eskadrila =YUPS=. Kroz prozore svojih domova oni su gledali kako njihovo nebo gori, stotine NATO aviona je bombardovalo njihovu domovinu i danju i noću, i herojski otpor koji je pružala Jugoslovenka Protiv Vazdušna Odbrana (PVO) pokučavajući da zaštiti svoje građane i svoju domovinu. Vatra iz Protiv Avionskih Topova i poneka Zemlja-Vazduh Raketa mogle su se svuda videti.
U to vreme Jugoslovenski vrituelni piloti pokušavali su da svoju domovinu zaštite i na virtuelnom nebu. Samo kada su imali struje i kada je radila internet veza ... Ubrzo po završetku NATO bombardovanja, u Junu 1999-te godine mnogi naši virtuelni piloti parkirali su svoje virtualne vazduhoplove i „=YUPS=“ je prestao sa radom.


Međutim, nekolicina istinskih zaljubljenika virtuelnog letenja nastavili su sa aktivnostima … Tada se došlo do ideje da se svi ujedinimo u jednu jedinstvenu i snažnu srpsku eskadrilu. Formirali smo je 17. septembra 1999. godine i nazvali je =4c=”tooSERBtooSTRONG”. Eskadrilu je oformio Rade "=4c= SavoSrpski" Marinković, uz pomoć i podršku Zorana "=4c= Mad Vulture" Samardžića („aka Kabalah“), Maria "=4c=Galeb", Borka "=4c= SerbsProud", Zarka "=4c= Airman" Čolovića i Dragana "=4c= Conrad".


Učestvovali smo u mnogim mečevima, borbama i turnirima. Bili smo rangirani na prvom mestu na bratskom turniru organizovanom među četiri Jugoslovenske eskadrile (=4c=, Srpski Orlovi, Vitezovi i Jupsreaktivated).
Od arkadne Nova Lodžik simulacije na klasu vojnih, veoma-vernih simulacija
Izlazak Flanker 2, Igl Djanmiksovog simulatora veoma nas je zainteresovao i odmah smo ga prihvatili za naše eskadrilske aktivnosti. Shvatili smo koliko je napredniji od Nova Lodžik-a kojeg smo prestali da igramo.


Širenje eskadrilskih aktvinosti


S obzirom da nam virtualno nebo nije bilo dovoljno, proširili smo aktivnosti na kopnene borbe igrajući izvanrednu „Operation Flashpoint“ igricu. Igrali smo je u 2002. i 2003. godini i učestvovali u „European Flashpoint“ gde smo postigli poprilično dobre rezultate.


Povratak na virtualno nebo

U decembru 2003 godine, pojavio se dugo očekivani Lok On simulator. Prelepa grafika, mogućnost letenja 8 različitih vazduhoplova, novi članovi, sve se to složilo za novu budućnost, za novi amblem eskadrile.

 


Uredili smo eskadrilu, postavili strukturu sa dodeljenim odgovornostima sa ciljem poboljšanja rada eskadrile u svim aspektima naših aktivnosti. Na početku 2004 godine oformili smo =4c= Akademiju sa ciljem obuke novih virtuelnih pilota. Vežbe smo redovno održavali, čak i do tri puta nedeljno.


2008 godine, =4c= Delfin je oformio virtuelnu akrobatsku grupu pod nazivom Superstarsi. Na poziciji br. 1 bio je =4c= Delfin, desni pratilac i pozicija br.2 bio je =4c= Grom, levi pratilac i pozicija br. 3 bio je =4c= Kljun, na poziciji br.4 bio je =4c=Maverik, =4c= Pancer nam je bio kamerman a =4c= Hajduk Veljko komentator. Akrobatska grupa je marljivo vežbala, uspostavila metode rada, analize letenja i usavršavanja. Uveli smo nekoliko novina kao što su kamerman i voditelj kao integralni deo akrobatske grupe. Učestvovali smo na jednom od najpoznatijih Virtuelnih Aero Mitinga pod nazivom “VFAT”. Superstarsi su imali i nekoliko javnih nastupa uživo. Prvi je bio za noć muzeja u Maju 2009-te godine. Svakako najvažniji nastup nam je bio na jednom od najvećih aero mitinga u Evropi, na Batajnici u Septembru 2009-te godine. Poslednji nastup Superstarsa bio je let na virtuelnom aero mitingu za Dan Pobede u Moskvi. Virtualna akrobatska grupa je bila nešto novo na prostorima virtuelnog neba Srbije, do te mere da se i naš dnevni časopis Politika zainteresovao za naše aktivnosti. =4c= Delfin je stupio u kontakt sa Politikom i 21. Juna 2009-te godine u specijalnom Politikin izdanju izašao je članak o Superstarsima.

 


Početkom druge decenije ovog veka, aktivnosti u eskadrili su se smanjile. Malo zbog sve zahtevnijeg hardvera novijih verzija Plamenih Litica i kasnije Digitalnog Borbenog Simulatora, malo zbog raznolikosti novih vazduhoplova koji su se pojavljivali.
U zadnjih godinu i „kusur“ dana, ponovo krećemo sa aktivnostima i =4c= eskadrile se ponovo budi. U eskadrili letimo na svim vazduhoplovima Digitalnog Borbenog Simulatora (eng. “Digital Combat Simulator”). Takođe, nekolicina članova povremeno leti i na Falkon-u 4.0. Tu su i zaljubljenici Majkrosoftovg Flajt Simulatora koji do neverovatnih detalja poznaju raznorazne civilne putničke avione/mlaznjake, civilnu navigaciju i sve drugo što prati civilno vazduhoplovstvo.

 

9. Mart 2014.

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...