Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   

 Рајно "X-55", Саитеков нови ХОТАС систем
By: =4c=Хајдук
24-12-2013

Један од највећих произвођача уређаја за виртуелно летење, Саитек (енг. „Saitek”) је пре неколико дана објавио више детаља о новом  ХОТАС систему под називом Рајно (енг. “Rhino”) „Х-55“. Рајно је евoлутивни прозвод саитекових ХОТАС-а, а новине су бесконтактни давачи и заменљиве опруге на ручици управљања авионом (палица).

 


Бесконтактни давачи раде на принципу Хал ефекта. Корисници ранијих Саитекових палица много су критиковали Саитеково решење центрирања палице опругом. Саитек овог пута нуди више опруга које се лако мењају и на тај начин омогућавају кориснику да подеси жељену отпроност руковања палицом.

 

 

 

За мене лично, велико је разочарење да Рајно нема систем вештачких сила (енг. “Force Feedback”). Очигледно је да, у данашње време, нити један једини произвођач палица/уређаја за виртуелно летење није у стању да направи палицу са вештачким силама која би имала прихватљив однос цене и квалитета.

Рајно уређај за контролу рада мотора сада има две ручице и погодан је за виртуелно летење ваздухоплова са два мотора. На овом уређају је неколико прекидача што је новина у односу на раније сајтекове ХОТАС системе који су углавном имали тастере.

Више детаља о овом ХОТАС систему може се видети на следећој страници:

http://www.saitek.com/x55/

 

=4c= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Latest news...

Pregled simulatora MiG-21BIS – prvi utisci
DBS Priručnik za letenje na avionu MiG-21BIS
Dolazi nam MiG-21BIS
Primena Orla u bliskoj vazdušnoj borbi
Borbena upotreba P-51D, Mustanga
=4c= Superstarsi na virtuelnom nebu
=4c= na Danu pobede
Zajedničke vežbe sa RAF eskadrilom

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...