Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   

 П-51Д Мустанг – Редовне процедуре
By: =4c=Хајдук
19-01-2014

П-51Д Мустанг је легендарни ловачки авион из периода другог светског рата.

У Дигиталном Борбеном Симулатору (ДБС, енг. “DCS”) овај вадухоплов је симулиран до невероватних детаља. Процедуре покретања мотора, полетања и слетања готово да су истоветне као и код правог Мустанга.


Напредни летни модел захтева веома пажљиво руковање уређајима, палицом и педалама да би се авион одржао у ваздуху. А у борбеним заокретима и маневрима, и најмања грешка доводи до прегревања и зарибавања мотора,  превлачења, ковита и сваљивања.

Када смо се пре неког времена =4с= Гром, =4с= Никола и ја нашли на линији да мало летимо Мустанга, мислио сам да ћу мотор лако покренути и без проблема одрадити процедуре вожења и полетања. Али, убрзо сам схватио да овде треба мало загрејати столицу читањем приручника за летење.

Због тога сам одлучио да из оригиналног приручника извучем и преведем поглавље о редовним процедурама и да то овде поставим. Превод сам поделио у два дела а први се бави процедурама од провера споља до вожења. Други део превода бави се радњама око полетња, прилаза за слетање и слетања и раду у условима ниских темепратура. Први део превода може се преузети овде а оригинални приручник ДБС симулације Мустанга, на енглеском језику, налази се овде. Други део превода објавићу следећег понедељка.

На овој слици је „XP-51“ Мустанг серијски број 4, који се налази у музеју ваздухопловства у граду Ошкош, савезна држава Винсконсин, САД. Слово „Х“ (енг. екс) значи да је ово био експериментални авион, пре него што је уведен у серијску производњу.

 

Дискусија на тему покретања Мустанга налази се овде.

 

=4c= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Latest news...

Pregled simulatora MiG-21BIS – prvi utisci
DBS Priručnik za letenje na avionu MiG-21BIS
Dolazi nam MiG-21BIS
Primena Orla u bliskoj vazdušnoj borbi
Borbena upotreba P-51D, Mustanga
=4c= Superstarsi na virtuelnom nebu
=4c= na Danu pobede
Zajedničke vežbe sa RAF eskadrilom

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...