Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   

 P-51D Mustang – Redovne procedure
By: =4c=Хајдук
19-01-2014

P-51D Mustang je legendarni lovački avion iz perioda drugog svetskog rata.

U Digitalnom Borbenom Simulatoru (DBS, eng. “DCS”) ovaj vaduhoplov je simuliran do neverovatnih detalja. Procedure pokretanja motora, poletanja i sletanja gotovo da su istovetne kao i kod pravog Mustanga.


Napredni letni model zahteva veoma pažljivo rukovanje uređajima, palicom i pedalama da bi se avion održao u vazduhu. A u borbenim zaokretima i manevrima, i najmanja greška dovodi do pregrevanja i zaribavanja motora, prevlačenja, kovita i svaljivanja.
Kada smo se pre nekog vremena =4c= Grom, =4c= Nikola i ja našli na liniji da malo letimo Mustanga, mislio sam da ću motor lako pokrenuti i bez problema odraditi procedure voženja i poletanja. Ali, ubrzo sam shvatio da ovde treba malo zagrejati stolicu čitanjem priručnika za letenje.

Zbog toga sam odlučio da iz originalnog priručnika izvučem i prevedem poglavlje o redovnim procedurama i da to ovde postavim. Prevod sam podelio u dva dela a prvi se bavi procedurama od provera spolja do voženja. Drugi deo prevoda bavi se radnjama oko poletnja, prilaza za sletanje i sletanja i radu u uslovima niskih temepratura. Prvi deo prevoda može se preuzeti ovde a originalni priručnik DBS simulacije Mustanga, na engleskom jeziku, nalazi se ovde. Drugi deo prevoda objaviću sledećeg ponedeljka.


Na ovoj slici je „XP-51“ Mustang serijski broj 4, koji se nalazi u muzeju vazduhoplovstva u gradu Oškoš, savezna država Vinskonsin, SAD. Slovo „X“ (eng. eks) znači da je ovo bio eksperimentalni avion, pre nego što je uveden u serijsku proizvodnju.

Diskusija na temu pokretanja Mustanga nalazi se ovde.

 

=4с= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Latest news...

Pregled simulatora MiG-21BIS – prvi utisci
DBS Priručnik za letenje na avionu MiG-21BIS
Dolazi nam MiG-21BIS
Primena Orla u bliskoj vazdušnoj borbi
Borbena upotreba P-51D, Mustanga
=4c= Superstarsi na virtuelnom nebu
=4c= na Danu pobede
Zajedničke vežbe sa RAF eskadrilom

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...