Почетна Историјат Галерија Преузимања Линкови Форум Документи Суперстарси Тенкови Чланови Пријава   

 ГАЗЕЛА ЗА "MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR"
Поставио: =4c=Хајдук
24-07-2016

Пре неколико недеља, на тржиште додатака за “Microsoft Flight Simulator” (даље МФС) и “Prepar 3D” изашла је Газела. Али не било која Газела, већ наша Газела, она која је по лиценци била у производњи у мостарској фабрици авиона, Соко. А овај додатак за МФС је производ наших ентузијаста, мале развојне софтверске фирме под називом “MP Design Studio” (даље МПДизајнСтудио). Колико је мени познато ово је први комерцијални додатак/ваздухоплов за МФС са наших простора.

 

 

Поводом изласка Газеле замолио сам господина Милутиновића да одговори на неколико питања о себи, “MP Design Studio”-у и о Газели за МФС и “Prepar 3D”.


Горан: Неколико речи о себи Милоше.

Милош: Немам неку богату каријеру, с обзиром да сам још "млад", али генерално; Завршио сам средњу ваздухопловно техничку школу у којој сам стицао прва озбиљнија сазнања о ваздухоловима, поред моделарства из дечачких дана. Ваздухопловно техничку школу завршавам као ђак генерације на смеру (ваздухопловно машинси техничар) 2007, а након тога паралелно конкуришем на машинском факултету - одсек ваздухопловства у Београд и војну ваздухопловну академију. На војној академији завршавам своју летачку обуку на хеликоптеру газела 2012 године након које се упућујем у 119 мхе, стационирану на аеродрому у Нишу. Од 2015 летим на хеликоптеру Ми-8Т до данашњег дана.

Горан: Неколико речи о МПДизајнСтудију.

Милош: MP Design Studio је формиран 2014 године и састоји се од два члана тима. Предрага Филиповића и мене (Милош Милутиновић). Заједнички смо поделили посао, јер сложићеш се, материја је сувише озбиљна да би је појединац обрадио у догледно време.

Горан: Зашто баш Газела?

Милош: Зашто Газела? Па... поред тога што је то први хеликоптер на ком сам летео (чак и модел носи серијски број хликоптера на ком сам лаширао на репу 12901) не постоји пристојан/достојан модел овог хеликоптера за FSX/P3D. Врло битна ствар око које људи најчешће греше је да ово није пандам или конкуренција газеле које изашла за ДБС. Веровали или не, наш пројекат је кренуо раније него ДБС Газела, а у колико сте помно пратили форум, видећете да се Пат, који је носилац развоја те Газеле, врло често служио неким мојим шемама и скицама које су појединци качили на ДБС форуму. Прост пример за то су корекционе таблице које стоје на горњој и десној страни инструмент табле његове газеле. Заправо МПДизајнСтудио је настао као "последица" одбитка сарадње Пат-а и мене са његове стране. Тако сам се распитивао и дошао до Предрага са којим сам кренуо у сарадњу.

 

 

Горан: Како оцењујеш летни модел а како функционалност уређаја у кабини?

Милош: Што се тиче летног модела, ако се задржимо на нивоу флајт симулатора, дакле без завиривања у ИКС плејн или ДБС, ово је хеликоптер са најбољом аеродинамиком на тржишту. Успео сам да без екстерних модула и различитих додатак симулурам све оне ефекте специфичне за хеликоптер као летелицу уз адаптацију за хеликоптер газела, наравно... Постоји видео запис на ЈуТјубу који приказује аеродинамичке могућности и симулиране ефекте на газели који сам и приложио на форуму. С обзиром да сам врло строг, аеродинамику овог модела оцењујем (од 0 до 10) 9, јер има још простора за дораду на чему интензивно радим. Функционалност кабине је неких 90% у смислу доступности... све је кликабилно и функционално и биће још боље.

 

 

Горан: Спољни модел је изваредно лепо урађен. Колико времена вам је требало да га урадите?

Милош: Спољни модел "није ништа" у односу на оно што спремамо да избацимо скорије. Тачан временски период не знам, али требало је доста јер ово је геометријски најпрецизнији модел газеле, чак је прецизнији од ДБС-ове. Упоредите их...

 

 

Горан: Имате ли планове за израду још којег модела?

Милош: Да, планови и тек како постоје. Тренутно радимо Aerospatiale и Westland верзију газеле у цивилној и војној варијанти, а и хеликоптер Cabri G2 је већ увелико на свом путу до бета верзије. Интересантна је ствар да влада интересовање из разних школа летења у америци за овај додатак, добијали смо мејлове од њих.


Горан: Да ли планирате да радите ваздухоплове за ДБС (“DCS”) платформу?

Милош: За ДБС немамо планове јер је платформа прилично "недоступна" за девелопере у смислу документације , СДК итд, итд... али интензивно размишљамо о X plane-у јер са мог летачког аспекта поприлично квалитетна платформа за развој летелица у смислу аеродинамике односно летног модела. Врло је захвалан за хеликоптере док као што знамо ФСикс је прилично шкрт у домену хеликоптера и њихове аеродинамике.

 

 

Горан: Где и по којој цени се може купити ваша Газела?

Милош: Газела се може искључиво купити на SimMarket.-у по цени од 14е.

Неколико речи за крај. Газела за МФС је пројекат вредан пажње нарочито због чињенице што је направљена од стране правог пилота Газеле. Због тога, виртуелни пилоти могу да имају пуно поверење у квалитет летног модела овог додатка, унутар МФС ограничења. Такође, овај додатак је производ наших стручњака. Што се мене тиче овом Газелом са уживањем летим по локалним аеродромима источног Тексаса моделованим у свету МФС-а.

Захваљујем се господину Милутиновићу на овом интервјуу.

 

Горан Баџић

=4с= Хајдук Вељко


Последњи чланци...

Нишански радар на авиону Ф-16Ц, други део
=4с= Џони
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, Први део
Спитфајер, покретање мотора
Ф-16, ГАЂАЊЕ БОМБАМА МЕТОДОМ ЦЦРП
Настројавање ИНУ на авиону Ф-16Ц
Проналажење ласерских циљева главом Маверик ракете
Полигон

 
Вести Чланови Team Speak