Почетна Историјат Галерија Преузимања Линкови Форум Документи Суперстарси Тенкови Чланови Пријава   

 СЛМОД
Поставио: =4с= Хајдук
04-09-2016

Веровали или не, прошло је двадесет година од изласка Су-27 Фланкера за личне рачунаре, а Игл Дајнамикс још увек није направио апликацију наменског сервера!

 

 

Разумем да веома мали број играча игра на мрежи, али то су вероватно на свету најбољи и најзагриженији играчи симулација борбених ваздухоплова. Због тога сматрам да је играње на мрежи најбоља реклама за Игл Дајнамикс. И зато би Игл Дајнамикс требао да покаже мало више поштовања и да коначно направи апликацију за наменски сервер.


Недостатак званичног наменског сервера попуњавају талентовани ентузијасти са својим додацима и изменама. У прошлости је било неколико покушаја израде програма који су поприлично добро радили задатке наменског сервера. Један од тренутно најпопуларнијих додатака је свакако СЛМОД.

СЛМОД је скраћеница од “Server LUA Modification”. СЛМОД је скуп датотека написаних у ЛУА програмском језику које садрже скрипте (команде, текстови итд.) са којима се добија делимична функционалност наменског сервера за Дигитални Борбени Симулатор.

                                                     ЛУА програмски језик

СЛМОД је направио играч са надимком “Speed” а више детаља о ажурираној и последњој верзији овог додатка може се наћи овде.

Рачунар у мојој дневној соби је довољно добар да може да ради као наменски сервер када  унутар ескадриле вежбамо, испробавамо нека подешавања или тактике или се једноставно зезамо уживајући у ДБС-у.  СЛМОД сам убацио на тај рачунар тако да чланови ескадриле који су регистровани као модератори, могу да даљински управљају радом сервера.

СЛМОД има администраторски мени који омогућава власницима наменских сервера већу контролу  над својим сервером, даљинско управљање сервером (само за регистроване администраторе) за функције као што су паузирање сервера, учитавање мисија, покретање мисија, избацивање са сервера, забрана приступа серверу итд.

 

 

Рад са администраторским менијем Слмод-а обавља се уносом команди у прозор за ћаскање ДБС-а. На располагању су следеће опције/команде:

 

-admin

Регистрованом администратору, искачући администраторски мени ће се појавити ако се ова команда укуца у прозор за ћаскање.

-admin kick

Ове команда администратора ће са сервера избацити  играча чије је име укуцано у заградама. Избачени играч може да се врати на сервер.

-admin id kick

Ова командом администратор активира под-мени који показује све играче и њихове идентификационе (ИД) бројеве који су на серверу у том тренутку. Уносом команде "-admin id kick", администратор ће са сервера избацити играча са наведеним ИД бројем.

-admin ban

Овом командом администратор трајно блокира приступ серверу играчу са именом у загради . 

-admin id ban

Овом командом администратор активира под-мени који показује све играче и њихове ИД бројеве који су на серверу у том тренутку. Уносом команде "-admin id ban", администратор ће трајно блокирати приступ серверу играчу са наведеним ИД бројем.

-admin unban

 Овом командом администратор уклања забрану приступа серверу играчу са именом у загради. Свим играчима са истим именом забранате ће бити уклоњена.

 Напомена: Листа играча којима је забрањен приступ серверу може да се ручно ажурира. Датотека се налази у "Saved Games/Slmod/BannedClients.lua" а ажурирање треба радити програмом за обраду текста као што је "Notepad++". 

-admin add

Овом командом администратор даје администраторска овлашћења играчу који је тренутно на серверу и чије име је укуцану у загради . Овим играч постаје администратор.

-admin remove

Овом командом администратор одузима администраторска овлашћења играчу чије је име укуцано у загради. Сви администратори са истим именом ће изгубити овлашћења.

Напомена: Листа администратора се може ручно ажурирати. Датотека се налази "Saved Games/Slmod/ServerAdmins.lua " а ажурирање треба радити програмом за обраду текста као што је "Notepad++." 

-admin pause

 Овом командом администратор може да заустави (паузира) или покрене сервер.

 -admin override pause

Овом командом администратор може да поништи команду "pause-when-empty server" ("заустави када је сервер празан". Ова аутоматска команда ради само ако је активирана у опцијама ДБС-а). 

 -admin restart

 Овом командом администратор може да рестартује тренутну активну мисију на серверу. 

 -admin load

Овом командом администратор ће отворити искачући под-мени који показује листу мисија које се налазе у "Saved Games/DCS/Slmod/Missions/". Свака мисија има свој број. Aдминистратор може да учита жељену мисију уносом команде "- load" у прозор за ћаскање. Овај искачући под-мени ће се сам затворити после две минуте.  Поред редовног диреткоријума за мисије "Saved Games/DCS/Slmod/Missions/", Слмод може да користи било који други директоријум коришћењем "admin_tools_mission_folder" опције у "config.lua" датотеци. Штавише овај диреторијум може да буде заједнички, што је веома погодно за виртуелне ескдриле чији чланови могу једноставно да убаце мисију у заједнички директоријум и та мисија је онда на располагању наменском серверу и свима који имају администраторски приступ! Или, ако неке ескадриле имају више наменских сервера могуће је да сви наменски сервери користе један,  исти, заједнички директоријум за мисије.  Пример под-менија за учитавање мисија је на слици.

 

-admin toggle stats

 Овом командом администратор може да укључи или искључи ("SlmodStats") снимање статистике.  Ово је корисно ако је потребно да се дозволи нешто шашаво, на пример, обарање својих играча. Или ако је потребно снимати статистику одређене мисије или у одређеном времену. Више објашњења о "SlmodStats" је у одељку "SlmodStats" СЛМОД приручника. 

 

=4с= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Последњи чланци...

Покретање Ми-24П хеликоптера
F-14A/B Standardna operativna procedura
"Microsoft Flight Simulator" 2020 - Први утисци
Ф-16Ц, Навигација
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, други део
=4с= Џони
Нишански радар на авиону Ф-16Ц, Први део
Спитфајер, покретање мотора

 
Вести Чланови 



Team Speak